За комплекса

В подножието на Източна Стара планина, в пролома на Луда Камчия, на самия бряг на язовир “Цонево” е скътано малкото живописно селце Аспарухово. Разположено в северното начало на Айтоския проход, в район на вечно царящо спокойствие, на 85 км от Варна и само на 1 км. от пътя Варна- Айтос – Бургас, селото е съхранило и до днес колоритни фолклорни традиции и самобитен дух.

Възникнало около древна римска крепост в далечния 8-ми век, от Средновековието селото е познато с името Овчага, тогава хората тук са били едновременно вардари на прохода и пастири. С идването на османците по тези земи, вардарите стават дервенджии, а селото- Ченге.

По–късно, в средата на 19-ти век съдбата на селото е да стане дъно на заприщената Луда Камчия. Тогава хората оставят домовете си, но изнасят камък по камък църквата си нависоко, там където водите няма да я достигнат. Непосредствено до нея по същото време е обособен и архитектурно – етнографски комплекс, чрез който село Аспарухово пази живи старите български занаяти – тъкачество и грънчарство и уникалните си фолклорни традиции и обичаи.

Днес реставрираните къщи на комплекс „Овчага” са отворени целогодишно и предлагат уют и спокойствие на своите гости, потапяйки ги в неповторимата атмосфера на отдавна отминали епохи.


селски туризъм /комплекс Овчага, село Аспарухово, община Дългопол, област Варна