В В подножието на Източна Стара планина в пролома на Луда Камчия, на самият бряг на язовир "Цонево" е скътано малкото живописно селце Аспарухово. Разположено в северното начало на Айтоския проход, в район на вечно царящо спокойствие на 85квм от Варна и само на 1км от пътя Варна - Айтос - Бургас, селото е съхранило и до днес колортни фолкрони традиции и самобитен дух.

Това е място, богато на истроя, на редки животинки и растителни видове и най-вече на забележителни пейзажи. Местностите Чудните скали, Велча, Лепино буче, Разкраченица и Горолома са природният феномен, дарил това планско късче със самобитна даденост. Възникнало около древна римска крепост в даления 8-ми век, селото и земилището около него крият останки от значителни праисторически култури от траки, римляни и византийци.

От Средновековието селото е познато с името Овчага, тогава хората тук са били едновременно вардари на прохода и пастрири. С идването на османците по тези земи, вардарите стават дервенджии, а селото Ченге.

По-късно в средата на 19-ти век съдбата на селото е да стане дъно на заприщената Луда Камчия. Тогава хората оставят домовете си, но изнасят камък по камък църквата си високо там, където водите няма да я достигнат.

Непосредствено до нея по същото време е обособен и архитектурно етнографски комплекс, чрез който село Аспарухово пази живи старите български занаяти - тъкачество и грънчарство и грънчарство и уникалните си фолклорни традиции и обичаи.

Днес реставрираните къщо на комплекс "Овчага" са отворени целогодишно и предлагат уют и спокойствие на своите гости, потапяйки ги в неповторимата атмосфера на отдавна отминали епохи.

В мехната всеки посетител може да се наслади на домашно вино и ракия, както и на автентичния вкус на различни камчийски ястия.

За любителите на риболова в комплекса е изграден рибарник, като на място може да наемете всички необходими "такъми".